24 Ekim 2012 Çarşamba

Tabletten Kağıda, Kağıttan Tablete


Teknoloji şüphesiz ki yaşamımızı sürekli değiştiriyor. Fazla değil 90'lı yılların başlarında ne cep telefonlarımız ne de internetimiz vardı. Buna rağmen mutlu mesut yaşardık. Ama şuan özellikle yaşça daha küçük olan nesiller ne cep telefonsuz ne de internetsiz kalabiliyor. Tıpkı çocukluğumuzda elektrik kesintisi sonunda televizyonsuz kalmamız gibi...

Son yıllardaki  tablet istilası sonucunda gündelik bilgisayar kullanımı ile birlikte sosyal hayatlarımızda değişmeye başladı. Kendimden örnek vermem gerekirse sağlam bir bilgisayar kullanıcısıyım özellikle laptoptan çok masaüstü kullanmayı severim  ama iki yıl önce aldığım iPad tabletimden sonra bu alışkanlığım yavaş yavaş değişmeye başladı. Masa üstü bilgisayarımı ya özellikle hızlı yazmam gereken klavye işlerinde ya da tasarım amaçlı işlerde kullanır oldum. iPad'in gelişen yazılım desteği ile ve benim sanal klavye ile yazmaya alışmamla birlikte bu işlerde bile kullanmaz oldum.

Bir  haber adamı olmamakla beraber (Sürekli gazete almam, Televizyonda oturup haberleri ve haber programını izlemem) genellikle haberleri internet üzerinden takip ederim. Burada reklam kaygım olmadığı için güncel haberleri milliyet.com ya da ntvmsnbc.com'dan bakarken spor haberlerini ise sporx.com'dan takip etmeyi tercih ediyorum. İşte yine böyle bir seri haber bakmam sırasında basılı gazetelerin " Korsan Gazeteciliğe Hayır"  adlı bildirilerini gördüm... Bu bildiride gazeteler haber, karikatür, köşe yazısı ve fotoğraflarının TV, radyo ve internet haber sitelerinde kaynak gösterilse dahi kullanılmasını istemediklerini belirtiyor ve hatta bunu yapanları hırsızlıkla suçluyorlardı. Bu bildirinin yayın tarihini tam hatırlamıyorum ama daha sonra bir akşam Siyaset Meydanı programında bu konu ile ilgili tartışma vardı. Burada konuklardan biri tam da benim düşünceme uygun olarak basılı gazetelerin artık zamanın gerisinde kaldığını ve yeni medya düzenin etkisini göstermeye başladığını belirtti. Konuklardan biri olan bilişim avukatı Gökhan Ahi ( Kendisini bilişim ile ilgili yasal konularda  TV’lerde görmeniz mümkündür.) bildirinin yasal açıdan doğru olmadığını yasal süreçte bir haberin başka çevreler tarafından kullanılabileceğini belirtti. Burada önemli olanın yorum haber olduğunu söyledi. Gerçekten de programda Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmenin söylediği gibi bir haber yapmak için bir gazeteciyi belli bir bölgeye yollayıp para harcanabilir. Ama ne yazık ki insanlar artık o haberi orda olayı yaşayan kişinin fotoğraf, video gibi bir paylaşımından da öğrenebilir. Ama tabii ki bu çok fazla sübjektif olacaktır. Ama kabul edelim 3. Sayfa haberleri dışında hangi haber objektif ki. Kaldı ki biz haberi hangi gözden bakmak istiyorsak ona göre yayın almıyor muyuz?


Tüm bu şamata devam ederken aslında ülke dışından gelen bir haber (çoğunuz duymamış olabilir) aslında artık yazılı basın ile basılı yayının artık beraber yürümesinin zorlaştığını gösteriyordu. Yılların ünlü haber dergisi Newsweek artık basılı(fiziki) yayından vazgeçip tablet ve web üzerinden yayın yapacağını açıklıyordu. Aslında buna benzer bir olay daha önce de yaşanmıştı. The Times, The Sun, The Wall Street gazetelerinden, Fox televizyonu ve Twentieth Century Fox film şirketine varıncaya kadar medya veya medyayla ilişkili pek çok sektörün patronu konumundaki Rupert Murdoch ilk önce elindeki yayınların özellikle Google News ve Google Reader tarafından görüntülenmesinden şikayet etmiş hatta medyamıza benzer olarak bunları yasaklanmasını istemişti. Devamında ise elindeki içeriklerin başka siteler tarafından kopyalanmasını engelleyen botlar geliştireceğini açıklamıştı. Peki, ne oldu hiçbir şey… Sonrasında Rupert Murdoch ne yaptı “Daily for iPad” adında iPad için ücretli aboneliğe dayalı bir gazete çıkardı. Bildiğim kadarı ile fena bir satış ile başlamayan abonelikler git gide azalmakta…
Peki sonuç olarak bu iş nereye gidiyor. Kendi görüşüme göre reklamlarla desteklenen ama ücretsiz olan sisteme doğru… Tıpkı şu an gazetelerimizin web siteleri gibi ancak şunu söylemeliyim ki daha önce belirttiğim üzere milliyet.com sitesini takip etsem de basılı yayının aksine site erotik içerikle dolu hatta bu tip “resim galerisi” haberleri manşet bile olabiliyor… Evet internette cinsel içerik trafik akışı sağlayabilir. Ama bir haber sitesi için bu doğru strateji olabilir mi?
Bir de Türkiye’deki doğrulara bakalım bu işi bana göre en iyi Log dergisi yapıyor. Kendi dergisini her ay sponsor eşliğinde ve dergi içi tıklanabilir reklamlarla sunuyor. Teknoloji dergilerini takip ediyorsanız tavsiye ederim. Log kadar profesyonel olmasa da benzer biçimde yayın yapan dergilere iPad ya da iPhone’daki App Store’da gazete bayi bölümünden ulaşabilirsiniz.
Kısaca yayın içeriği taş tabletten kağıda, kağıttan da elektronik tablete doğru evrimleşecek gibi…


Hiç yorum yok: