31 Ekim 2011 Pazartesi

Dropbox Rehberi

2009 yılına yazdığım online depolama yazımda bahsettiğim dropbox hakkında bişeyler yazacağım. O zamanlar ne online depolama bu kadar önemli ya da revaçta idi ne de bulut teknolojileri... Tabii o zamandan bu zamana her ikisi de oldukça yol aldı. Online depolamada dropbox androidden ios'a verdiği geniş destek ile en ön sıraya yükseldi. Ama tabii ki hala paralı bir servis. Giriş seviyesi hizmeti olan 50 Gb'lık saklama alanına aylık 9.99 $ alıyor (peşin ödemelerde yıllık 99.9$). Fakat bedava servisi de oldukça kullanışlı ve 2 Gb. Şimdi bu güzel servisi bedava ve en iyi şekilde nasıl sömürebileceğimizi konuşalım:


1. Ofiste Kullanım
Eğer bazı döküman işlerini evde yapıp ofise götürüyor iseniz bunun için ya usb bellek ya da e-mail kullanıyorsunuzdur. Ama Dropbox sayesinde evde çalışıp kaydettiğiniz döküman iş yerinizdeki bilgisayarda ya da dizüstü bilgisayarınızda anında görüntülenecektir. Hatta Android ya da ios (iPhone, iPad) tabanlı mobil cihazınıza uygulamayı kurdu iseniz onlarda bile anında görüntüleme sağlayabilirisiniz. Ofis dökümanları yanında kendinize yapılacaklar ya da unutulmayacaklar listesi hazrlayıp tüm aletlerde görme imkanı bulabilirisiniz.

2. Daha Fazla Alan
Az önce söylemiştim. Dropbox bedava olarak 2 Gb olan sunuyor. Daha fazlası için para ödemelisiniz. Acaba? Aslında ücretsiz kullanımızı iki şekilde arttırabilirisiniz. Birincisi arkadaşarınızı Facebook, Twitter ya da mail yoluyla davet edip onların herbirinin kabul ettiği davetiye için 250 Mb yer kazanabilirsiniz. eğer ben uğraşmaktan yorulmam derseniz. Hayali mailler açıp bu mail adreslerini davetiye yollayıp kabul edebilirsiniz. Bu şekilde kullanım alanınızı 8 Gb'ye çıkartmak mümkün.
ikinci yol ise aslında daha basit. Farklı ad ve mail adresleri ile ayrı ayrı dropbox hesapları almak. böylece sınırsız alana ulaşabilirsiniz.Ama bu seferde dropbox eşitlemesinde (sync) sorun yaşarsınız.Çünkü resmi olarak çoklu hesap dropbox tarafından desteklenmemektedir. Bunu için Windows Xp'de bir program yapılmış durumda ama biraz teknik bilgi gerktirmekte. Windows / için ise ek hesap açılarak bazı işler yapılmakta ama o zorlu bir süreç uygun olduğum bir zaman her ikisine sizlere anlatacağım. (ya da o zamana kadar basit bir yol çıkarsa onu).

3. Uzak Yedekleme
Değerli dosyalarınızı dropbox'a yedekleyebilirisiniz. Bunlar resim,döküman yada program dataları olabilir. Kabul etmek gerek ki şu an için veri yedeklemenin en garanti yolu bu. Elinizdeki cd, usb bellek, harici ya da dahili hard disk bozulabilir, kırılabilir, vb.. Eviniz yansa bile dosyalarınız güven içinde olacak üstelik dışarıda internete bağlı bir bilgisayardan ulaşılabilecektir.

4.Blog Dosyalarını Barındırın
Bir blog sahibi iseniz bloğunuza ait resim,tema bilgilerini doropboxta bulundurabilirsiniz. bunu için yapmanız gereken söz konusu içeriği Dropbox'ta Public klasörü içine atmak.Eşitleme bittiğinde  dosyalara sağ tıklayın ve 'Copy Public Link' seçeneğine tıklatın ve bunu blogta kullanın.

5.Silinmiş Dosyaları Geri Alın
Belkide normalde bilgisayarınızda yaptığınızda gerçekten çok zorlayıcı bir süreç olacak birşey Dropbox'ta çok kolay... Yanlışlıkla dosya silmiş iseniz hemen Dropbox'ın web sitesine gidip oturum açıyorsunuz.'Show Deleted Files' düğmesine tıkladığınız silme geçmişi karşınıza çıkacak. Buradan sildiğiniz dosya ya da dosyaları geri alabilirsiniz.

6. iTunes'u Tüm Bilgisayarlarda Eşitleme
iTunes kütüphanesini ve ilgili xml dosyasını dropbox klasörüne taşıyın ve iTunes programına yeni kütüphanenin yerini gösterin. Başka bilgisyarda da iTunes seçeneklerinden dropbox klasörü içindeki kütüphaneye yönlendirin ikinci bilgisayarı eşitleyince işlem tamamdır.

Hiç yorum yok: