24 Şubat 2010 Çarşamba

İnternetten Alışveriş II : Alışveriş ve Gümrük-Vergilendirme

Bu yazıda geçen konular güncelliğini yitirmiştir.

Güvenlik konusunda her önlemimizi aldık. Sanal kartımızı oluşturduk, Paypal hesabımızı açtık ve alışverişe hazırız. Peki şimdi ne yapacağız?
Öncelikle yurtiçine bir bakalım. Yurt içi alışverişlerinizde Paypal kullanmanıza gerek yok hatta güvenli bir site ise sanal kart bile kullanmayabilirsiz ( Tabii bu görüş Hepsiburada ve Gittigidiyor gibi güvenilirliğini ispat etmiş siteler için geçerli). Yurtiçi sitelerde alışveriş yaparken çok zorlanacağınızı zannetmiyorum ama özellikle gittigidiyordan alışveriş yapıyorsanız. Bilindiği üzere gittigidiyor komisyonla çalışan aslında ürünlerin başkaları tarafından satıldığı bir site bu nedenle özellikle ikinci el alışverişlerde ürün teslim alırken kontrol etmekte yarar var. Eğer bir problem çıkarsa kargo görevlisine tutanak düzenleterek geri yollamalısınız. Bunun dışında tabi kesinlikle ürün elinize geçmeden ödeme onayı yapmayınız.
Gittigidiyor dışında hepsiburada gibi direkt satış yapan sitelerde çok fazla sorunla karşılaşmazsınız ancak herhangi bir problemde telefonla ulaşıp sorunuzu bildirmeniz de yarar var telefon numaralarına genellikle en alttan ulaşabilirsiniz. Pek çok kez şahit olduğum üzere bu siteler ayıplı ürünleri normal satıcılara göre çok daha kolay değiştirecektir ya da hatalı işlemlerde düzeltme olanağı sağlayacaktır.
Gelelim yurtdışına… Öncelikle en çok merak edilen nokta olan gümrükten başlayalım. Gümrük uygulamaları daha birkaç ay önce 07.10.2009 tarihinde yenilendi. Eskiden bayram yılbaşı gibi özel günlerde mal girişi kolayken bu durum ortadan kalktı ama gümrüksüz sokulabilecek malın değeri yükseltildi. Genel olarak bizi ilgilendiren kısım şöyle :
• Türkiye'ye posta yoluyla gelen, değeri gönderim başına toplam 150 Avro’yu geçmeyen, ticari miktar ve mahiyette olmayan eşya gümrük vergisinden muaftır (Madde 45).
• Değeri 150 Avro'yu aşan eşyalar, aşağıdaki koşulları sağlaması şartıyla, değeri üzerinden belirli oranda (Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda %18, diğer ülkelerden gelmesi durumunda ise %20) gümrük vergisi ödenerek teslim alınabilir (Madde 62).
a. Değerinin 1500 Avro'yu aşmaması,
b. Ticari miktar ve mahiyet arz etmemesi,
c. Kişinin şahsına ve ailesinin kullanımına mahsus olması.
Düzenleme ile ilgili tüm Resmî Gazete Metnine buradan ulaşabilirsiniz.
Şüphesiz ki yurtdışından alışveriş yapmanın en uygun yollarından biri ebay. Ama tabii ki ebay sitesi de tıpkı gittigidiyor gibi aracı bir kurum siz ürünü 3.bir şahıstan alıyorsunuz. Bu nedenle satıcının profiline çok dikkat etmelisiniz ve ödeme için paypal kullanmanız yararınıza olacaktır. Ayrıca satıcı ile temas kurarak paket üzerine “gift” (Hediye) yazdırabilirseniz gümrük işlemlerine kolaylık sağlayacaktır.
Yurtdışından gelen ürünlerde malın değeri kadar içerik ve paket büyüklüğü de göz önünde bulundurulmalıdır. Bıçak gibi av malzemeleri ya da kimyasal içerikler yanında büyük paketlerde gümrüğe takılacaktır. Gümrüğe takılan mallarda ne yaparsanız yapın (gümrük bedeli alınmasa bile) belirli ödemeler yapmak zorunda kalabilirsiniz. Bunu yanında almak istediğiniz ürünü yabancı site Türkiye’ye yolamıyor olabilir. Bu durumda iki seçenek mevcut… Birincisi dışarıda yaşayan bir tanıdığınız varsa ürünü ona gönderip onun size normal kargoyla yollamasını sağlayabilirsiz. Bu durumda da paketin açılıp yollanması ve olabilecek en küçük pakete konulması yararınıza olacaktır. İkinci yol ise bir tanıdığınız yoksa bu görevi görecek bir site kullanmanız. Bu siteleri google yardımı ile bulabilirsiniz. Benim size önerim amerikadaniste.com olacaktır. Bu site üye oluyorsunuz ve size bir Amerika adresi veriliyor siz ürünü bu adrese yollatıyorsunuz. Paket bu adrese gelince buradan size postalanıyor. Hepsi bu…
Şimdilik bu adar umarım sizleri aydınlatabilmişimdir.

Hiç yorum yok: