29 Nisan 2020 Çarşamba

Ventoy Çoklu Boot Usb Uygulaması

Sizlerde yeni çıkan başta linux olmak üzere farklı işletim sistemlerini denemeyi seviyor iseniz "ventoy" tam sizin işinizi görecektir. Uygulamayı buradan indirtikten sonra zip klasöründen çıkarıyorsunuz. Ventoy2Disk.exe uygulamasına tıklayarak programı açıyorsunuz.

Kurulum yapılacak usb cihazınızı seçip "Install" tuşuna basıyorsunuz. Bu program üzerinden zaten kurulu sistemi "Update" tuşu ile güncellemekte mümkün. Kurulum hızlı bir şekilde bitiyor. Burada dikkat edilecek konu usb diskiniz özellikle büyükse sanki pek bir şey olmamış gibi düşünebilirsiniz. Aslında kurulum tamamlandıktan sonra, USB sürücü 2 bölüme ayrılacaktır. 1. bölüm exFAT dosya sistemi ile oluşturulmuştur. Zaten sizin göreceğiniz dizin bu olacaktır. diğer bölümü windows bilgisayar üzerinde göremeyeceksiniz. Sadece iso dosyalarını bu bölüme kopyalamanız gerekir. İso dosyalarını istediğiniz yere yerleştirebilirsiniz. Ventoy, tüm iso dosyalarını bulmak için tüm dizinleri ve alt dizinleri arayacak ve önyükleme menüsünde alfabetik olarak listeleyecektir. İso dosyasının tam yolu (dizinler, alt dizinler ve dosya adı) boşluk veya ascii olmayan karakterler içermemesi gerektiğine dikkat etmelisiniz.
Iso dosyalarını kopyaladıktan sonra usb kullanabiliriz. İster takılı bilgisayarda, ister başka bilsisayara takarak kullanabilirsiniz. Biliyorsunuz bu tip iso'ları kullanmak için bilgisayar reboot edilip boot ekranına giriş yapmalısınız. Bazı bilgisayarlarda bios girip usb cihazı başlatma sırasında öne almanız gerekebilir. Bu işlemler yapılıp bilgisayar tekrar başlatıldığında boot menüsüne girilip usb cihazımızı seçiyoruz.

Ventoy açılıyor ve karşımıza yukarıdaki gibi yüklediğimiz iso'ların alfabetik olarak sıralaması geliyor. Buradan istediğimizi seçerek bilgisayarımızda o işletim sistemini açıyoruz. Ekran görüntüsünden de görebileceğiniz gibi uygulama windows iso'larını da destekliyor.

Hiç yorum yok: