4 Mayıs 2010 Salı

Yurt Dışından Gelen Telefonun Kayıt Ettirilmesi

Bu yazıda geçen konular güncelliğini yitirmiştir.


Bildiğiniz gibi yurt dışından bireysel olarak 2 adetten fazla cep telefonu getirmek yasak. (Fazlası gümrüğe tabi) Ayrıca yolcu beraberinde getirilen cihazlar kayıt dışı olduğu için, kaydettirilmeden kullanılması yasaktır. Bu yasağın kontrolünü de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yapar. Süreç ise kabaca şu şekilde işler:

Herhangi bir SIM kartını, ilk defa kullanılacak bir cep telefonuna takıp görüşmeyi yaptığınız anda, ilgili cihazın IMEI numarası BTK'nin sistemine bildirilir.
BTK da bu IMEI'yi kayıtlarından kontrol eder, eğer bir kayıt bulamaz ise, cihazı kaçak kabul eder ve ilgili cihaz ile görüşme yapılmasının engellenmesi için tüm operatörleri bilgilendirir. İlgili operatör de cihaz sahibini SMS ile bilgilendirir ve bir süre sonra da görüşmeye kapatır.
Yurt içinden faturasıyla alınan cihazların IMEI'leri, ithalatçı firmalar tarafından önceden BTK'ya bildirildiği için kaçak mumelesi görmezler. Lakin yolcu beraberiyle veya kargo ile getirtilen cihazlar kaçak kabul edilir. Fakat devletimiz, yurt dışına çıkış-giriş yapan pasaportlara bir adet cep telefonunu hiç bir ücret ödemeden kayıt altına alma imkanı sunar.
1 Şubat 2008 tarihine kadar bu kayıt işlemi gayet kolay ve esnekti. Son takvim yılı (1 Ocak-31 Aralık) içerisinde yurta giriş yapmış herhangi bir pasaport ile cihazınızı kaydettirebiliyordunuz. Tabii aynı pasaport ile son bir yıl içerisinde başka bir kayıt yaptırılmamış olması gerekiyordu.
Fakat Türkiye'ye yolcu beraberinde getirtilen ve BTK'ya kayıt ettirilen telefon sayısında patlama olunca, 1 Şubat 2008'de yayınlanan bir genelge ile bu imkan ciddi bir şekilde kısıtlandı. Öncelikle yolcu beraberinde getirilebilen cihaz sayısı 5'den 2'ye düşürüldü. Kayıt için ise şartlar aşağıdaki gibi değiştirildi:

"Konu ile ilgili olarak Gümrük Müsteşarlığı nezdinde yapılan girişimler ve değerlendirmeler sonucunda zati eşya kapsamında bir takvim yılında bir adet cep telefonu getirme müsaadesi, aynı kapsamda iki takvim yılında bir adet olarak yeniden düzenlenmiştir.
Ayrıca kayıt işleminin yurda giriş tarihinden itibaren 1 ay içinde yaptırılması zorunluluğu getirilmiştir. Her iki yeni uygulama 1 Şubat 2008 tarihinden itibarenyürürlüğe girmiştir. Kayıt işlemleri önceden olduğu gibi operatörlerin yetkili bayileri tarafından yapılmaya devam etmektedir."

Bu iki değişikliğin dışında kayıt için gerekli tüm şartlar aynen devam etmektedir. Kayıt için son bir ay içerisinde ülkeye giriş yapmış ve son iki yıl içerisinde başka bir cihaz kaydı yaptırılmamış herhangi bir Türk Vatandaşının pasaportu kullanılabilir.

* Pasaport sahibi ile telefon sahibinin aynı olması zorunlu değildir. Faturada yazan kişi de olması gerekmemektedir.

* Pasaport sahibi ile SIM kart (tel no) sahibinin aynı olması zorunlu değildir.

* Pasaport sahibinin kayıt yaptıracak kişi ile akraba olması zorunlu değildir.


Sadece, ilgili operatörün abone merkezine giderken telefonunuzu ve pasaport sahibinin pasaportu ile birlikte yanınızda götürmeniz gerekmektedir. Abone Merkezleri genelde ücret almadan pasaportun fotokopisini de alarak BTK kaydını yaparlar.
Ayrıca aşağıdaki linklerden cihazınızın BTK'daki kayıt durumunu aşağıdaki linklerden sorgulayabilirsiniz:
IMEI Sorgulama
Eşleştirilmiş IMEI-MSISDN Sorgulama

2 yorum:

Mehmet Emin dedi ki...

merhabalar,
hocam cihazı alalı 6 ay olduysa ve bu süreden sonra yurt dışından gelen biri aracılığıyla cihazı kaydettirmek istesek kapanmış olan cihaz geri açılır mı ?
tesekkürler

S.Caran dedi ki...

İlk önce yorumunuzu geç gördüğüm için özür dilerim. Bildigim kadarıyla telefon geldikten sonra kullanılmamış ise zaman kısıtlaması olmadan açtırma yapılabilir. Eğer kullanilip sisteme yakalanmış ise problem çıkabilir. Bazı telefoncular eski telefon imeklerini kopyalabiliyor. Ama bu da yasa dısı olabilir...